Keď dve národnosti v jednom skútri sedia

30.09.2012 16:17

Minulý víkend začal Októberfest. A začal tak, ako už dávno nie! Kto nemal so sebou plávacie koleso, pravdepodobne sa utopil.
Ja som sa toho roku dobrovoľne vzdala otváracieho ceremoniálu, ale moji dvaja chlapi išli. Tŕpla som pri pohľade z okna v pravidelných intervaloch. Tie tony studenej vody, ktoré sa valili zhora, vyzerali ako priama zásielka Niagárskych vodopádov.
A prečo tam tí dvaja teda išli? Nuž práve je na pracovnej návšteve vo firme môjho muža kolega z Pekingu. A ten mu chcel ukázať, ako to Mníchove v čase Októberfestu chodí.
Neviem, či viete, ale obyvatelia Číny, Kórei & Co si pre nás Európanov volia ku svojim pôvodným menám ešte nejakú tú európsku prezývku. To aby sme neskončili s fraktúrou jazyka a aby sa zároveň predchádzalo nepríjemnostiam pri ich oslovovaní. Veď sami poznajú, aké je to nevedieť vysloviť "R".
Nuž a náš známy sa po európsky volá Henry.
Netuším, aké zážitky mu zostanú v pamäti na ten deň a či vôbec niečo zo sprievodu za dažďovou oponou videl, určite mu však zostane zážitok z jazdy v skútri s našim synom.
Podľa všetkého v ňom nesedí každý deň ... a asi ani vôbec nie.
A hoci Číňania jazdia z nášho pohľadu veľmo divoko, ba priam kamikadze systémom, už z návštevy v ich krajine som si stihla všimnúť, že dávajú neskutočný pozor, aby nedošlo ku zrážke (i keď my máme pocit, že práve o tú zrážku im ide).
Nuž a tu sa na malom priestore stretli zrazu dve osôbky, ktoré nielenže nerozprávali jedným jazykom, ale navyše bol každý z nich naprogramovaný v inom pracovnom moduse.
Michael: naraziť do všetkých naokolo.
Henry: vyhnúť sa všetkým naokolo.
A tak ako som mala možnosť pozrieť si priebeh jazdy z nahrávky, videla som, že Michael neúnavne mieril na autá v tesnej blízkosti, ale vždy na poslednú chvíľu sa nečakane zapojil i Henry zo svojej strany, uchopil pevne volant do oboch rúk a silou dospelého chlapa ho stočil do opačného smeru, aby oboch zachránil. Ale ani Michael sa nedal! Reagoval rýchlo, schmatol volant a ostošesť krútil nazad. A Henry v zhrození, čože to to dieťa stvára, chcel dokázať, že nie tam, ale inam musia ísť, a tak točil opäť nazad...
A z videoukážky je každému jasne viditeľné, ako po celú dobu jazdy medzi sebou urputne bojujú. Či doprava a či doľava.
A čo z toho vyplýva? Ak sa dáte na spoluprácu s cudzincom, najprv si vysvetlite pravidlá hry!!!
Po jazde Michael okamžite podával sťažnosť a vyčítavo povedal tatovi: "Prosím ťa, vysvetli mu po anglicky, že takto sa na skútri nejazdí!!!"

Vyhľadávanie

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode